Gotowanie
Prawidłowe użytkowanie palników 

gotowanie Zalecenia dotyczące gotowaniaŚrednica podstawy naczynia powinna odpowiadać średnicy palnika. Płomień palnika nigdy nie może być szerszy niż średnica naczynia. Należy używać naczyń z płaskim dnem. O ile to możliwe, należy używać pokrywek: zmniejsza to zużycie energii. Aby skrócić czas gotowania warzyw, ziemniaków, itp., należy ograniczyć ilość wody.

Palnik

Średnica naczynia (w cm)

Duży

Od 24 do 26

Średni

Od 16 do 22

Pomocniczy

Od 8 do 14

Pole potrójne – triple ring

Od 24 do 26

Pole owalne

Od 16 do 35

Prawidłowe użytkowanie frytownicy

frytownica-1-200x363 Zalecenia dotyczące gotowaniaDo smażonych produktów nie należy dodawać soli ani przypraw, kiedy kosz jest nadal nad zbiornikiem frytownicy: miałoby to negatywny wpływ na olej lub tłuszcz znajdujący się w zbiorniku, a w konsekwencji także na produkty smażone później na tym samym oleju.

W przypadku dużych ilości smażonych produktów, zaleca się wyjmowanie kosza ze zbiornika co 1-2 minuty, aby olej lub tłuszcz mogły być szybciej podgrzane do nastawionej temperatury. Smażone produkty muszą być zawsze w całości przykryte olejem / tłuszczem. Jeżeli nie jest to możliwe (np. w przypadku kurczaka), produkty należy obrócić na drugą stronę w połowie czasu smażenia.

Po zakończeniu smażenia, z oleju / tłuszczu należy usunąć wszelkie resztki smażonych produktów. Jeżeli pomimo nastawienia właściwej temperatury, usmażone jedzenie nie jest chrupiące, a olej lub tłuszcz jest ciemny, należy go wymienić

Prawidłowe użytkowanie płyty bezpośredniego smażenia / grilla

 

grill-steel-200x324 Zalecenia dotyczące gotowania

Powierzchnia płyty bezpośredniego smażenia jest gładka, a powierzchnia grilla jest karbowana, co nadaje grillowanym produktom wyśmienity aromat potraw z grilla oraz charakterystyczny wysmażony wzór.

Produkty smażone na płycie / grillu mają charakterystyczny smak i dlatego nie wymagają stosowania zbyt dużych ilości przypraw. Potrawy można przyrządzać na różne sposoby. Przykładowo, różne produkty, np. mięsa i ryby, mogą być smażone jednocześnie. Przed smażeniem mięsa, zaleca się nasmarowanie go aromatycznym olejem lub marynowanie przez kilka godzin.

Mała wskazówka: mięso należy zawsze posolić przed smażeniem na płycie / grillu, aby zapobiec przedwczesnemu puszczaniu soków.

Prawidłowe użytkowanie rusztu z wkładem z kamieni lawy wulkanicznej 

grill-z-wkladem-kamieni-lawy-wulkanicznej-200x332 Zalecenia dotyczące gotowaniaPodczas przyrządzania potraw na ruszcie z wkładem z kamieni z lawy wulkanicznej, powstaje sporo dymu. Czasami, podczas przyrządzania bardzo tłustych mięs, mogą się pojawić niewielkie płomyki podobne do tych obserwowanych przy smażeniu na grillu (sposób rozwiązania tego problemu opisany jest w części 9.2). Przed położeniem na ruszcie ryby, zaleca się delikatne nasmarowanie jej olejem lub roztopionym masłem, dzięki czemu ryba nie będzie przywierać do powierzchni rusztu.

Ruszt może być też użytkowany jako „otwarty palnik”, doskonały do gotowania na wolnym ogniu. Do tego celu można używać wyłącznie garnków wielofunkcyjnych o wymiarach odpowiadającym wymiarom powierzchni rusztu żeliwnego. Ten typ gotowania jest idealny do przyrządzania duszonej wołowiny, wieprzowiny z rusztu, potrawek z białego mięsa, królika w piwie czy ozorków

Prawidłowe użytkowanie płyty szklano ceramicznej 

gotowanienaplycieszklanej Zalecenia dotyczące gotowaniaAby uzyskać optymalną wydajność gotowania i jak najniższe zużycie energii, należy używać wyłącznie naczyń przeznaczonych do gotowania na płytach elektrycznych. Średnica podstawy naczynia powinna odpowiadać średnicy pola grzejnego: w przeciwnym wypadku dochodzi do niepotrzebnego zużycia energii elektrycznej.

Podstawa naczynia musi być bardzo gruba i idealnie płaska. Zarówno dno naczynia, jak i powierzchnia płyty szklano-ceramicznej muszą być czyste i suche.

Nie należy używać garnków ani patelni żeliwnych lub z szorstkimi dnami, aby uniknąć zarysowania płyty szklano-ceramicznej.

Przed włączeniem elementów grzejnych, płytę szklano-ceramiczną należy dokładnie wyczyścić.

Postawienie garnka lub patelni na twardych resztkach produktów spożywczych grozi zarysowaniem powierzchni płyty szklano-ceramicznej. Ewentualne rysy nie mają jednak wpływu na proces gotowania.

Idealna grubość dna naczyń to:

  • 2-3 mm w przypadku naczyń ze stali emaliowanej;

  • 4-6 mm w przypadku naczyń ze stali nierdzewnej z podwójnym dnem.

Przed przystąpieniem do gotowania produktów o dużej zawartości cukru (np. konfitury), powierzchnię płyty należy posmarować środkiem ochronnym zabezpieczającym ją przed uszkodzeniami wskutek wykipienia lub zachlapania.