Grill z wkładem z lawy wulkanicznej

Podczas użytkowania rusztu po raz pierwszy, wyczuwalny może być zapach przykry zapach spalenizny, wskutek spalenia resztek oleju pozostałych po produkcji; może to spowodować pogorszenie smaku lub zapachu przygotowywanych potraw. Aby wyeliminować ten problem, przed pierwszym użyciem należy umyć wszystkie elementy rusztu.

Urządzenie należy włączyć w następujący sposób:

  • bardzo ostrożnie zdejmij ruszt żeliwny, uważając, aby go nie uszkodzić;grill1-200x141 Użytkowanie rusztu z wkładem z kamieni z lawy wulkanicznej

  • unieś element grzejny i zablokuj go we właściwej pozycji, przesuwając blokadę S w lewo, zgodnie z rysunkiem;

  • wypełnij komorę wkładem z kamieni z lawy wulkanicznej, równomiernie rozprowadzając je po dnie komory w taki sposób, aby nie wypadły poza jej krawędzie.

  • zwolnij blokadę S i opuść element grzejny;grill2-200x142 Użytkowanie rusztu z wkładem z kamieni z lawy wulkanicznej

  • ponownie załóż ruszt żeliwny na elemencie grzejnym, zgodnie z rysunkiem; ruszt żeliwny zapewnia odpowiednią dystrybucję ciepła;

  • urządzenie jest gotowe do uruchomienia.

  • Przekręć pokrętło regulacji energii na żądany poziom energii .Umieść produkty na ruszcie żeliwnym i przyrządzaj zgodnie z indywidualnymi upodobaniami.

 

Zamiast wkładem z kamieni z lawy wulkanicznej, komorę można wypełnić wodą (w maks. ilości 2 litrów). Zaleca się stosowanie wody przy przyrządzaniu bardzo tłustego mięsa (np. kiełbasy, boczku, itp.), ponieważ kapiący z mięsa tłuszcz błyskawicznie rozpuszcza się w wodzie. Ta metoda pozwala zapobiec nadmiernemu dymieniu i ułatwia czyszczenie.

Nie wolno włączać elementu grzejnego, jeżeli komora nie jest odpowiednio wypełniona wkładem z kamieni z lawy wulkanicznej lub wodą.

Przed rozpoczęciem użytkowania, przekręć pokrętło regulacji energii do poziomu maksymalnego (11), aby rozgrzać ruszt żeliwny przez 5 – 10 minut. Świecąca się czerwona lampka sygnalizuje, że urządzenie pracuje.

Ruszt może być też użytkowany jako „otwarty palnik”, doskonały do gotowania na wolnym ogniu. Do tego celu można używać wyłącznie garnków wielofunkcyjnych o wymiarach odpowiadającym wymiarom powierzchni rusztu żeliwnego. Ten typ gotowania jest idealny do przyrządzania duszonej wołowiny, wieprzowiny z rusztu, potrawek z białego mięsa, królika w piwie czy ozorków.

Aby wykorzystać ruszt w opisany powyżej sposób, należy:

  • rozgrzać ruszt żeliwny przekręcając pokrętło regulacji energii do maksymalnej pozycji (11) na kilka sekund;

  • przekręć pokrętło regulacji energii do minimalnej pozycji (1);

  • ustaw garnek wielofunkcyjny zawierający produkty, które chcesz przyrządzić, na ruszcie żeliwnym;

  • nakryj garnek pokrywką, aby utrzymać parę w garnku, lub zdejmij ją, aby wypuścić parę z garnka.