W zależności od modelu, urządzenie wyposażone jest w gładką płytę bezpośredniego smażenia lub grill o karbowanej powierzchni.
Podczas użytkowania płyty bezpośredniego smażenia / grilla po raz pierwszy, wyczuwalny może być zapach przykry zapach spalenizny, wskutek spalenia resztek oleju pozostałych po produkcji; może to spowodować pogorszenie smaku lub zapachu przygotowywanych potraw. Aby wyeliminować ten problem, przed pierwszym użyciem należy umyć powierzchnię płyty / grilla.
Płyta bezpośredniego smażenia / grill umożliwia zróżnicowane podgrzewanie: można korzystać z całej powierzchni do smażenia lub tylko z jednej połowy – górnej lub dolnej.
Pokrętła do regulacji temperatury umożliwiają nastawienie temperatury elementu grzejnego. Czerwona lampka wskazuje, że urządzenie rozgrzewa się. Umieść produkty na powierzchni płyty bezpośredniego smażenia / grilla i przyrządzaj zgodnie z indywidualnymi upodobaniami.
Podane w poniższej tabeli wartości energii są orientacyjne: w zależności od grubości i rodzaju produktów spożywczych i indywidualnych upodobań, ciepło należy zwiększyć lub zmniejszyć.
|
1-4 |
Utrzymanie ciepła powierzchni płyty / grilla |
5-7 |
Lekkie podsmażanie |
|
8-9 |
Grillowanie |
|
10-11 |
Grillowanie grubych plastrów mięsa |
|
11 |
Szybkie rozgrzewanie i czyszczenie |