Podczas użytkowania frytownicy po raz pierwszy, wyczuwalny może być zapach przykry zapach spalenizny, wskutek spalenia resztek oleju pozostałych po produkcji; może to spowodować pogorszenie smaku lub zapachu przygotowywanych potraw. Aby wyeliminować ten problem, przed pierwszym użyciem należy umyć zbiornik, koszyk i element grzejny frytownicy, postępując zgodnie z poniższą procedurą:
-
nalej ciepłej wody do zbiornika frytownicy i dodaj środka do mycia przedmiotów ze stali nierdzewnej;
-
dokładnie umyj zbiornik i element grzejny;
-
podnieś, opłucz i osusz element grzejny;
-
zablokuj element grzejny we właściwej pozycji, przesuwając blokadę S w lewo, zgodnie z rysunkiem;
-
wyjmij zbiornik frytownicy i opłucz go z mydlin pod bieżącą wodą;
-
osusz zbiornik i włóż z powrotem na właściwe miejsce;
-
zwolnij blokadę S i opuść element grzejny do zbiornika frytownicy.
Smażenie we frytownicy powinno przebiegać następująco:
-
nalej 3 litry oleju do zbiornika frytownicy; możliwe jest także smażenie na tłuszczu zwierzęcym: w takim wypadku, należy wrzucić do zbiornika frytownicy ok. 3,5 kg pokrojonego w kostkę tłuszczu;
-
włącz element grzejny (zgodnie z instrukcjami zawartymi poniżej);
-
w przypadku smażenia na tłuszczu zwierzęcym, poczekaj, aż tłuszcz powoli roztopi się w zbiorniku frytownicy.
Aby uniknąć nadmiernego rozgrzewania: do momentu, w którym element grzejny będzie całkowicie zanurzony w roztopionym tłuszczu, zalecane jest regularne włączanie i wyłączanie elementu grzejnego przy pomocy pokrętła termostatu.
-
Rozgrzej olej lub tłuszcz do maks. 190°C. Nie należy przekraczać tej temperatury, ponieważ mogłoby to spowodować przegrzanie się lub zmianę konsystencji oleju lub tłuszczu.
Nie wolno włączać elementu grzejnego, dopóki zbiornik frytownicy nie zawiera określonej powyżej ilości oleju lub tłuszczu.
Urządzenie jest gotowe do smażenia.
Kolejne czynności:
-
przy pomocy pokrętła termostatu, nastaw żądaną temperaturę: frytownica włączy się i zaświecą się lampki czerwona i pomarańczowa;
-
poczekaj, aż pomarańczowa lampka zgaśnie, co będzie oznaczało, że olej lub tłuszcz w zbiorniku frytownicy osiągnął nastawioną temperaturę;
-
umieść produkty, które chcesz usmażyć w koszu frytownicy i powoli opuść kosz do zbiornika.
-
regularnie wyjmuj kosz, aby sprawdzić postępy smażenia; kiedy smażone produkty będą odpowiednio chrupiące, wyjmij kosz całkowicie ze zbiornika i delikatnie nim potrząśnij, aby strząsnąć nadmiar tłuszczu;
-
zawieś kosz na elemencie frytownicy (patrz: rysunek) i pozostaw do odsączenia.
Poziom oleju lub tłuszczu należy sprawdzać po każdym smażeniu.
Aby sprawdzić poziom oleju lub tłuszczu, unieś koszt i sprawdź, czy poziom płynu jest pomiędzy symbolami poziomu minimalnego i maksymalnego umieszczonymi na ściance zbiornika frytownicy.
Woda z produktów spożywczych ścieka na dno zbiornika do tzw. części chłodnej. W ten sposób, wypłynięcie oleju lub tłuszczu ze zbiornika frytownicy jest praktycznie niemożliwe. Fragmenty produktów spożywczych, które wypadną z koszyka także gromadzone są w części chłodnej.
Automatyczne wyłączanie elementu grzejnego wskutek zbyt wysokiej temperatury
Frytownica wyposażona jest w mechanizm ograniczający poziom temperatury w zbiorniku. Jeżeli temperatura oleju lub tłuszczu przekroczy nastawiony poziom, mechanizm ten wyłącza grzanie (co sygnalizowane jest zgaśnięciem obydwu lampek kontrolnych). Aby ponownie włączyć grzanie, mechanizm zabezpieczenia przed przegrzaniem należy przywrócić do stanu zerowego w następujący sposób:
-
unieś element grzejny i wyjmij zbiornik z frytownicy;
-
wciśnij mały czerwony przycisk na dni komory frytownicy, wskazany na rysunku;
-
włóż zbiornik z powrotem na swoje miejsce i opuść element grzejny;
-
teraz grzanie może włączyć się ponownie (co sygnalizowane jest zaświeceniem się lampek czerwonej i pomarańczowej).
Podane w poniższej tabeli czasy smażenia są orientacyjne i zależą od konkretnych produktów spożywczych i indywidualnych upodobań.
PRODUKT |
CZAS SMAŻENIA |
TEMPERATURA |
Kurczak (1100 g) |
20 minut (obrócić po 10 minutach) |
190°C |
Frytki (500 g, zamrożone) |
6 minut |
190°C |
Frytki (500 g, zamrożone) |
Kilka razy po 2 minuty |
190°C |
Sznycel z kurczaka (370 g) |
5 minut |
170°C |
Krążki cebuli (ok. 500 g) |
5 minut |
190°C |