Prawidłowe użytkowanie piekarnika

Piekarnik umożliwia zoptymalizowanie procesu pieczenia. Możliwe jest pieczenie tradycyjne, konwekcyjne lub na ruszcie.

Niezależnie od typu pieczenia, drzwi piekarnika muszą być zawsze szczelnie zamknięte.

Pieczenie Tradycyjne

W przypadku tego typu pieczenia, ciepło jest doprowadzane z góry i dołu, dlatego zalecane jest ustawianie tac z pieczonymi produktami na środkowych prowadnicach. Jeżeli potrzebna jest większa temperatura z dołu lub z góry, należy zmienić położenie tacy na niższe lub wyższe. Pieczenie tradycyjne zalecane jest w przypadku potraw, które wymagają wysokiej temperatury pieczenia lub długiego zapiekania. Jest ono również zalecane w przypadku pieczenia potraw w naczyniach kamionkowych, porcelanowych i wykonanych z podobnych materiałów.

Pieczenie Konwekcyjne

W przypadku tego typu pieczenia, potrawa jest opiekana przez uprzednio ogrzane powietrze, które cyrkuluje wewnątrz piekarnika dzięki nawiewowi zamontowanemu w tylnej ścianie piekarnika. Ciepło jest szybko i równomiernie rozprowadzane do wszystkich części piekarnika, dzięki czemu można równomiernie piec potrawy na różnych poziomach piekarnika. Osuszacz eliminuje wilgoć z powietrza i zapobiega rozprzestrzenianiu i mieszaniu się zapachów.

Dzięki możliwości korzystania z kilku poziomów piekarnika, możesz piec kilka potraw jednocześnie. Możesz piec ciastka i mini-pizze w trzech różnych foremkach do pieczenia. Można jednak także piec z wykorzystaniem tylko jednego poziomu: wówczas najlepiej wybrać niższy poziom, dzięki czemu będzie łatwiej monitorować postępy zapiekania.

Pieczenie konwekcyjne jest szczególnie wygodnym sposobem szybkiego rozmrażania zamrożonych produktów spożywczych, sterylizacji konfitur, dżemów i syropów owocowych domowej roboty, a także suszenia grzybów lub owoców.

Pieczenie na Ruszcie

W tym przypadku, źródło ciepła jest na górze. Na ruszcie można piec niemal każdy rodzaj mięsa, z wyjątkiem dziczyzny i niektórych potraw mięsnych, na przykład klopsa. Przed położeniem na ruszcie, mięso i ryby należy lekko natrzeć olejem i położyć na ruszcie, który powinien być umieszczony najbliżej lub najdalej od elementu grzejnego, w zależności od grubości mięsa: mięso powinno być dopieczone w środku, ale nie spalone na zewnątrz.

Typ gotowania dobry do: cienkich plastrów mięsa, zapiekanych kanapek.

PORADA: Do tacy na kapiący tłuszcz nalej 1 lub 2 szklanki wody, aby zapobiec nadmiernemu dymieniu. Podczas pieczenia na ruszcie, taca na kapiący tłuszcz powinna być zawsze umieszczona na pierwszych prowadnicach od dołu.

Pieczenie na ruszcie z nawiewem

Kombinacja rusztu i nawiewu oznaczona jest symbolem bEC5QCGtre3g7VwMXFNWHCBDzGIwMAwTqW80lKZbkAAAAASUVORK5CYII= Prawidłowe użytkowanie piekarnika .

Ten typ pieczenia umożliwia lepszą penetrację wysokiej temperatury do wnętrza pieczonych produktów, nawet kiedy powierzchnia produktu jest wystawiona na bezpośrednie działanie wysokiej temperatury z elementu grzejnego.

Typ gotowania dobry do: grubych plastrów mięsa, dzikiego ptactwa.

Pieczenie mięs i ryb

Porcje mięsa pieczone w piekarniku powinny ważyć co najmniej 1 kg. Delikatne mięso czerwone, które po upieczeniu ma być krwiste (np. stek) lub ma być dopieczone od zewnątrz, ale zachować swe soki w środku, należy piec w wysokiej temperaturze (200-250°C) przez krótki czas. Białe mięso, mięso dzikich ptaków oraz ryby należy piec w niskiej temperaturze (150-175°C).

Składniki sosu powinny być wkładane do piekarnika razem z mięsem wyłącznie, jeżeli czas pieczenia jest krótki. W przeciwnym wypadku, powinny być dodane na pół godziny przed zakończeniem pieczenia. Mięso można włożyć do piekarnika w naczyniu żaroodpornym lub ułożyć bezpośrednio na ruszcie, pod którym zamontowana jest taca na kapiący tłuszcz. Aby sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio dopieczone, należy je przycisnąć łyżką: dobrze dopieczone mięso powinno być odpowiednio twarde.

Po zakończeniu pieczenia, należy odczekać co najmniej 15 minut przed pokrojeniem mięsa, aby nie utraciło swych naturalnych soków. Przed podaniem na stół, talerze można podgrzać w piekarniku nastawionym na minimalną temperaturę.

Pieczenie ciast

Dobrze wyrobione ciasto powinno przyklejać się do łyżki: nadmiernie wilgotne i rzadkie ciasto wymaga dłuższego czasu pieczenia. Słodkie ciasta należy piec w średniej temperaturze (najczęściej 150-200°C) w uprzednio rozgrzanym piekarniku (przez ok. 10 minut). Przez co najmniej ¾ czasu pieczenia, nie wolno otwierać drzwi piekarnika.