Podczas pieczenia w tradycyjnym piekarniku otrzymujemy gorące i suche powietrze. Oznacza to, że z przygotowywanych produktów wyciągana jest wilgoć. A wraz z nią z produktów tracimy wiele smaku, składników odżywczych a także witamin.
Przy zastosowaniu piekarników konwekcyjno-parowych, powietrze w piekarniku utrzymuje 100% wilgotności. Np. podczas przyrządzania 1kg wołowiny w tradycyjnym piekarniku utracimy około 38% masy mięsa (wilgoć, witaminy, składniki odżywcze). A ten sam kilogram wołowiny przygotowywany w piecu konwekcyjno-parowym straci około 10-15% swojej masy. A więc zachowanych zostanie o wiele więcej składników odżywczych itp. Piece konwekcyjno-parowe zaoszczędzą również nasz czas. W przypadku standardowego piekarnika pieczenia 1 kg wołowiny zajęłoby Nam około 90 minut. Natomiast w przypadku pieca wyposażonego w piekarnik konwekcyjno-parowy ten sam rezultat osiągniemy w zaledwie 70 minut.
Piece konwekcyjno parowe Steel oprócz wszystkich standarowych funkcji, które znajdziemy w dobrej klasy piekarnikach tradycyjnych oferują możliwość gotowania/pieczenia z użyciem pary wodnej albo pieczenia w połączeniu z parą wodną. Dzięki tym funkcjom uzyskamy zadziwiający rezultat smakowy.
‚
Piekarnik parowy nie powinien być mylnie uważany za substytut gotowania „na parze”. W piekarnikach parowych można dostosowywać temperaturę i wilgotność do potrzeb. Natomiast w parowary przewidują jedynie możliwość parowania w temperaturze 100°C.
Pieczenie z wykorzystaniem gorącej/suchej pary wodnej powinno się stosować do produktów od których oczekujemy aby pozostały miękkie i smaczne dla podniebienia ale jednocześnie były lekko przypieczone i chrupiące.
Porównanie czasów pieczenia różnych potraw w różnych piekarnikach
Mięso 500g | Czas w 180°C piekarnik konwekcyjny | Czas w piekarnik konwekcyjny-parowy |
Wołowina krwista | 20 MIN + 20 MIN | 20 MIN (160°C) |
Wołowina średnio-wypieczona | 30 MIN + 20 MIN | 20 MIN (160°C) |
Wołowina wypieczona | 40 MIN + 20 MIN | 25 MIN + 20 MIN z funkcją grill (160°C) |
Wieprzowina | 35 MIN + 20 MIN | 20 MIN (160°C) + 10 MIN z funkcją grill |
Drób | 20 MIN + 20 MIN | 15 MIN + 10 MIN (180°C) |
Cielęcina | 30 MIN + 20 MIN | 20 MIN (160°C) |
Pieczone warzywa | 40-50 MIN | 25 MIN (180-200°C) |
Ciasto francuskie | 12 MIN (220°C) | 8 MIN (220°C) |
Filety z ryby | 15-20 MIN (220°C) | 10 MIN (200°C) |
Całe ryby | 35-40 MIN (200°C) | 25-30 MIN (180°C) |